Consejos de salud

La càries i l’alimentació

La càries dental és una malaltia que afecta les dents i pot arribar a destruir-les. Es desenvolupa perquè els bacteris que hi ha a la boca produeixen, amb els sucres del menjar, uns àcids que ataquen l’esmalt dental i faciliten l’entrada d’altres bacteris. És freqüent en nens i adolescents, però pot afectar qualsevol persona.

L’aparició de les càries depèn de la combinació de diferents factors:

  • La manca d’higiene bucal.
  • La susceptibilitat de les dents, l’esmalt i la dentina de la dent, l’anatomia de la superfície de les dents.
  • El tipus de flora bacteriana.
  • L’excés de sucres a la dieta.

El tractament de la càries depèn de l’extensió i la gravetat: primer, un tractament amb fluor; després, en funció de l’estat de la dent, es pot fer un empastament, una funda o una endodòncia o, finalment, extreure la dent. Si no es tracta, una càries pot produir problemes a l’hora de mastegar, dolor, infeccions i pèrdua de peces dentals. També poden aparèixer taques a les dents, forats visibles a les peces afectades, mal alè i una sensació desagradable a la boca.

Una detecció precoç pot reduir el dany que produeix la càries a la boca, motiu pel qual és molt important visitar l’odontòleg almenys un cop l’any en el cas d’adults i cada sis mesos en el cas dels nens. Uns bons hàbits d’higiene i de cura de les dents, així com la reducció del consum de dolços, especialment entre menjars, són fonamentals per prevenir la malaltia.

Consells:

  • Raspalla’t les dents després de cada àpat amb pasta de dents amb fluor.
  • Realitza revisions periòdiques amb el dentista i feu una higiene dental un cop l’any.
  • Redueix el màxim possible els aliments rics en sucre.
  • Evita aliments «enganxosos» entre hores, com els caramels, torrons o les fruites dessecades, ja que deixen restes a les dents.

Aliments que cal evitar per prevenir l’aparició de càries dentals:

  • Sucre blanc i sucre integral, fructosa i mel.
  • Sucs i nèctars, batuts de fruita o smoothies, fruites confitades i melmelades amb sucre.
  • Begudes ensucrades i carbonatades, llimonades, begudes de te amb sucre, begudes energètiques tipus Red Bull…
  • Xocolata, xocolatines, bombons, postres lactis amb xocolata, batuts de cacau amb sucre, cremes de cacau tipus Nocilla…
  • Dolços i pastissos.
  • Cereals d’esmorzar ensucrats i de xocolata.
  • Llaminadures i xiclets.
  • Gelats i granissats.