Consejos de salud

La diabetis mellitus (DM)

La diabetis mellitus (DM) es caracteritza per un augment dels nivells de sucre (glucosa) a la sang, hiperglucèmia, a causa d’una manca d’insulina i/o perquè la insulina és menys eficaç. La insulina és una hormona que es fabrica al pàncrees i que té la funció de fer passar la glucosa de la sang a l’interior de les cèl·lules per ser utilitzada com a font d’energia.

Tipus de diabetis més freqüents:

  • La diabetis mellitus de tipus 1 (DM1) representa entre el 5 % i el 10 % dels casos diagnosticats, i sol aparèixer a la infància i l’adolescència. Es caracteritza per una producció deficient d’insulina i requereix sempre l’administració d’insulina com a tractament.
  • La diabetis mellitus de tipus 2 (DM2) és més freqüent, entre el 80 % i el 90 % dels casos, i sol manifestar-se a partir dels quaranta anys. Es caracteritza perquè el cos no utilitza correctament la insulina pròpia i està molt associada al sobrepès/obesitat i al sedentarisme.

La DM és una malaltia crònica que no té cura. El tractament de la diabetis es basa en l’alimentació, l’activitat física de manera regular, la medicació i la capacitat d’autocura. Tots són igual d’importants. Cal dur un bon control de la glucosa, el colesterol i la pressió arterial per evitar possibles complicacions a llarg termini.

Recomanacions alimentàries:

Les persones amb diabetis han de controlar els hidrats de carboni, uns nutrients essencials que són presents a la majoria d’aliments.

Hidrats de carboni complexos Hidrats de carboni simples
S’absorbeixen lentament i passen a la sang de manera gradual.

CEREALS (blat, espelta, quinoa, blat de moro, búrgul…), PASTA, SÈMOLA, CUSCÚS

PA, TORRADES

PATATA, MONIATO, ARRÒS, LLEGUMS

I LACTIS

S’absorbeixen ràpidament i passen a la sang de manera ràpida.

FRUITA I SUCS,

SUCRES, MEL I MELMELADES, CARAMELS,

BEGUDES ENSUCRADES,

DOLÇOS, XOCOLATA…

  • És important mantenir uns horaris regulars dels àpats.
  • Cal cuinar els aliments de manera variada, amb poc greix, i evitant els fregits i els arrebossats.
  • És recomanable dur una alimentació rica en fibra: cereals i productes integrals, llegums, verdures i hortalisses, fruites i fruits secs.
  • La fruita s’ha de consumir en poca quantitat, com a màxim de dues a tres peces de fruita al dia i millor de postres en un àpat principal.
  • La beguda principal ha de ser l’aigua.
  • Cal evitar les begudes alcohòliques i els refrescos.
  • Es poden utilitzar amb moderació els edulcorants artificials com la sacarina, l’aspartam i l’estèvia.

Menú recomanat:

1r plat: bledes saltejades amb moniato i sèsam

Ingredients: un manat de bledes, un moniato, dues dents d’all, oli d’oliva verge extra, dues pastanagues i un grapat de sèsam torrat.

Preparació: renta i trosseja les bledes a tires. Prepara el moniato i la pastanaga, pelats i tallats també a tires llargues i fines. En una paella amb oli, salta l’all a làmines, les bledes, la pastanaga i el moniato, fins que estiguin ben daurats. Si queda massa sec, afegeix-hi brou vegetal o aigua. Per últim, afegeix-hi el sèsam torrat, barreja bé i serveix-ho calent.

2n plat: salmó a la papillota amb ceba i llimona  

Ingredients: un filet de salmó per persona, un carbassó, una ceba, una llimona, oli d’oliva, fonoll, vi blanc, sal i pebre.

Preparació: talla un tros gran de paper per a forn i unta’l amb unes gotes d’oli. A sobre del paper, per ordre, col·loca la ceba tallada ben fina i el carbassó també laminat i, per últim, el filet de salmó. A sobre del salmó, col·loca una làmina de llimona fina, una mica de sal, pebre, fonoll i unes gotes de vi blanc. Doblega el paper de manera que quedi una espècie de paquet o papillota i col·loca’l en una safata per a forn escalfada prèviament a 200 ºC durant dotze-quinze minuts. Serveix la papillota tancada perquè el comensal l’obri a la taula i rebi tota l’aroma de la preparació.

* Comentari de la recepta: la cocció dels aliments al seu propi suc evita que es perdin nutrients. En aquest cas, el contingut de minerals i vitamines es manté, de manera que s’aconsegueix un plat ric en proteïnes d’alta qualitat i poc greix.

Postres: panellets casolans baixos en sucre

Ingredients: ametlla ratllada, moniato, pinyons, edulcorant apte per a forn (sucralosa, acetasulfame K, estèvia granulada) i clara d’ou.

Preparació: bull el moniato amb pell i sencer durant quinze minuts. Pela’l i talla’l en trossos petits. En un bol, barreja l’ametlla amb l’edulcorant, afegeix-hi el moniato i pasta’l bé. Deixa’l refredar uns trenta minuts. Fes boletes de la massa i arrebossa-les amb els pinyons. Posa-les en una safata de forn i pinta-les amb la clara d’ou. Deixa’l coure al forn durant deu minuts a 180 ºC.

* Per menjar els panellets, el pacient diabètic ha de calcular els hidrats de carboni que tenen en funció del pla d’alimentació. Cal tenir en compte si els panellets es decoren amb altres ingredients com xocolata, cafè o ratlladura de llimona.